SF sten – en holdbar klassiker

SF-sten er en klassisk belægningssten, hvis særegne mønster præger mange danske indkørsler og parkeringspladser.

Flisernes S-form gør den nem at lægge – både med håndkraft og med maskine. Yderligere gør formen det også meget svært for stenene at glide fra hinanden.

Hvorfor hedder det SF-sten?

SF-sten er et pudsigt navn for en belægningssten. Navnet udspringer sig af stenens udseende, da stenen er formet som et S. SF-sten hedder oprindeligt S-Form sten. ‘Form’ er siden blevet forkortet til F, hvilket i dag giver giver navnet SF-sten.

Grunden til at stenene har en S form er for at give en stærk belægning, da denne form er med til at modvirke bevægelse i den ene retning. Yderligere kan man både kalde dem for SF-fliser og SF-sten. Kært barn har mange navn – ligesom det gælder for andre belægningssten, som eksempelvis herregårdssten/slotsbrosten.

Vi sammenligner priser på stenene – så kan du kalde dem hvad du vil!

Hvad er en SF-sidesten?

SF-sidesten er betegnelsen for SF-sten som skal lægges yderst i belægningen. De bruges til at stabilisere hele belægningen. Disse er større end SF-sten.

Hvad vejer en SF sten?

SF-sten vægt varierer alt efter tykkelse. Nedenunder har vi samlet en oversigt over de forskellige tykkelser, og SF-sidesten. Hvis du vælger SF sten med 6 cm tykkelse så skal du bruge 49 stk til en m2. Disse sten vil veje 130 kg.

SF sten 6 cm vægt

Bredde x længde10,5 x 19 cm
Tykkelse6 cm
Vægt pr. sten2,7 kg
Vægt pr. m2130 kg.
Antal pr. m249 stk

 

SF sten 8 cm vægt

Bredde x længde10,5 x 19 cm
Tykkelse8 cm
Vægt pr. sten3,7 kg
Vægt pr. m2180 kg.
Antal pr. m249 stk

 

SF sten 10 cm vægt

Bredde x længde10,5 x 19 cm
Tykkelse10 cm
Vægt pr. sten4,7 kg.
Vægt pr. m2230 kg.
Antal pr. m249 stk

 

Brugte sf-sten

Det er også muligt at købe eller erhverve sig brugte SF-sten, da stenen i mange tilfælde holder længere, end de fleste ønsker at have dem. Stenen vil dog i løbet af sin levetid få et mere rustikt udseende, der vil passe ind i nogle indkørsler, mens det vil få andre til at se rodede ud.

Hvis du ønsker at erhverve dig brugte SF fliser, så kan vi anbefale dig at undersøge salgsgrupper på Facebook, DBA og GulOgGratis.

SF-sten tykkelse

SF sten findes i tykkelser mellem 6 og 8 cm. Det er vigtigt at vælge den rigtige tykkelse, når man skal vælge sine sten; hvis man vælger for tynde sten, så risikerer man, at de vil knække og forrykke sig, mens man kan se frem til en unødig stor udgift, hvis man vælger for tyk en sten.

Hver tykkelse er således forbundet med fordele og ulemper, og mens vi generelt anbefaler at man vælger den rette sten til formålet, så kan der også være en pointe i, at vælge den samme tykkelse, hvis områderne er tilstødende, da det giver et nemmere læggearbejde.

SF-sten 6 cm

En tykkelse på 6 cm, vil typisk være optimalt til gangstier og mindre trafikkerede områder, da de her ikke vil være udsat for så stort et pres og dermed er risikoen for knækkede sten minimal. Stenene kan også bruges i indkørslen, men ofte vil det være at foretrække med en tykkere sten, hvis risikoen skal være i bund.

SF sten 8 cm

8 cm vil ofte være den optimale tykkelse til en indkørsel, hvor der jævnligt skal køre biler. Stenen er således unødig tyk til gangstier og mindre befærdede områder, og vil være unødig dyr. Du kan således spare penge ved at vælge en tyndere sten til disse områder.

SF-sten 10 cm

10 cm er de tykkeste SF sten, der bruges på steder som er særligt udsatte for tung trafik. Dette kan eksempelvis være på indkørsler, hvor der skal være mulighed for at lastbiler skal kun køre uden at belægningen skrider eller fliserne knækker.

SF-sten maskinlægning

På grund af sin form låser SF-sten sammen, hvilket gør dem oplagte til maskinlægning. Dette vil man ofte gøres, når større områder som eksempelvis parkeringspladser skal belægges. Ofte vil man få professionelle til at gøre arbejdet, da det kræver en fliselægger, som skal anvendes sammen med en gravko eller en læssemaskine.

Det er muligt at leje en fliselægger hos Delpin, der udlejer en lang række forskellige maskiner.

Hvor mange SF-sten går der på en m2?

Det kommer an på hvilken bredde, længde og tykkelse dine SF-sten har! Hvis du har en standard SF-sten på 10,5 x 19 cm og en tykkelse på enten 6 cm, 8 cm eller 10 cm så skal du bruge 49 sten pr. m2.

De større SF sidesten som måler 21,1 cm eller 30,2 cm sælges ikke ift. m2 pris. De sælges i forbrug/lbm. Lbm står for løbende meter. Hvis du har SF-sidesten på 21,1 cm skal du bruge 5 stk. pr. lbm, og hvis du har SF-sidesten på 30,2 cm skal du bruge 3,3 stk pr. lbm.

SF-stenens historie

SF-sten er elastisk asymmetrisk forbandt, hvor stenene holdes på plads af deres nabo sten. Dette giver en stærk belægning da alt tryk på stenene bliver fordelt på et større areal. Derfor er stenen en klassisk overfladebelægning. Da SF-sten både er holdbare og billige er de et rigtigt godt valg til belægninger som er udsat for et stor trykpåvirkning.

SF-sten bliver opfundet i Tyskland i 1950’erne. Her opdagede man effekten af den karakteristiske S-Form, og siden dens oprindelse er stenen blevet anerkendt for dens evne til at modstå tung belastning. S-Formen gjorde at stenene fik en unik låseeffekt som var simpel og effektiv. Belægninger med SF-sten bør lægges således at trykpåvirkninger foregår på tværs af stenene.

Alternativer til SF-sten

Der findes en lang række alternativer til SF-sten. Udover de gængse belægningssten, som vi har beskrevet her, findes der også andre sten som egner sig til maskinlægning.

Butterfly-sten eller I-stenbutterflystenen kaldes også for i-sten

Butterfly-stenen har form som et I, hvilket gør at de låser sammen og derfor ikke skrider ud. På grund af sin form, kaldes den også for I-sten. Stenen er oplagt til områder med tung kørsel, som eksempelvis industriparkeringspladser.

Lock-fliser

lock fliser er klassiske kvadratiske fliser med låsemekanisme

Lockfliserne ligner klassiske kvadratiske fliser, men har en låseeffekt, der gør den oplagt til steder med tung kørsel som eksempelvis parkeringspladser. Denne flise er oplagt, hvis man ønsker en meget neutral, men holdbar sten der skal kunne lægges med maskine.

I samarbejde med