SF sten – en holdbar klassiker

SF-sten er et klassisk “system af belægningssten”, der er præget af den klassiske S-formede sten. Det særegne mønster præger mange danske indkørsler og parkeringspladser.

S-formen gør dem nemme at lægge – både med håndkraft og med maskine. Yderligere gør formen det også svært for stenene at glide fra hinanden, hvilket gør dem til en holdbar løsning i indkørsler og andre steder med tung belastning. 

Udover den S-formede hovedsten, så skal der også bruges sidesten, ligesom der kan tilkøbes græsarmeringsfliser, som passer til systemet.

Hvorfor kaldes det SF-sten?

Navnet udspringer sig af stenens udseende, da stenen er formet som et S. SF-sten hedder oprindeligt ‘S-Form sten’. ‘Form’ er siden blevet forkortet til F, hvilket i dag giver giver navnet SF-sten.

Stenene kan både kaldes for SF-fliser og SF-sten, og har altså flere navne ligesom det gælder for andre belægningssten, som eksempelvis herregårdssten/slotsbrosten/herregårdsfliser.

Målene på SF-sten er standardmål, og der kan derfor godt lægges sten fra forskellige fabrikanter sammen. Ud fra standardmålene skal der bruges cirka 49 sten per kvadratmeter, hvilket gør dem til en af de mindre belægningssten af beton. Stenenes størrelse, samt deres S-form er med til gøre dem slidstærke.

Hvad er SF-side- og tilbehørssten?

SF-sidesten er betegnelsen for SF-sten som skal lægges yderst i belægningen. De stabiliserer resten belægningen langs kanten, og er nødvendige for at opnå en stabil køreflade. Disse er større end SF-sten, og har ikke den karakteristiske S-form. Typisk vil du skulle købe dem særskilt, og de kan både kaldes side- og slutsten. 

Tilbehørssten dækker over en række forskellige sten, der kan indgå som en del af SF-systemet. Dette kan være græsarmeringsten, hvor der kan gro græs i stenene eller randsten.

Det er ydeligere muligt at købe såkaldte “reparationssten”, der har undermål, hvilket gør det muligt at lægge dem i ældre belægning, der har forskubbet sig over tid.

Selvom stenens dimensioner er givet ud fra standardmål, så varierer tykkelsen mellem 6 og 10 cm. Hvilken tykkelse, du skal vælge vil være afhængigt af anvendelsesformålet se afsnit “SF-sten tykkelse”.

SF-stenens historie

SF-sten er elastisk asymmetrisk forbandt, hvor stenene holdes på plads af deres nabo sten. Dette giver en stærk belægning da alt tryk på stenene bliver fordelt på et større areal. Derfor er stenen en klassisk overfladebelægning. Da SF-sten både er holdbare og billige er de et rigtigt godt valg til større belægninger som er udsat for et stor trykpåvirkning.

SF-sten bliver opfundet i Tyskland i 1950’erne. Her opdagede man effekten af den karakteristiske S-Form, og siden dens oprindelse er stenen blevet anerkendt for dens evne til at modstå tung belastning. S-Formen gjorde at stenene fik en unik låseeffekt som var simpel og effektiv. Belægninger med SF-sten bør lægges således at trykpåvirkninger foregår på tværs af stenene.

Hvad vejer en SF sten?

SF-sten vægt varierer alt efter tykkelse. Nedenunder har vi samlet en oversigt over de forskellige tykkelser. Hvis du vælger SF sten vil de veje 130 kg.

SF sten 6 cm vægt

Bredde x længde10,5 x 19 cm
Tykkelse6 cm
Vægt pr. sten2,7 kg
Vægt pr. m2130 kg.
Antal pr. m249 stk

 

SF sten 8 cm vægt

Bredde x længde10,5 x 19 cm
Tykkelse8 cm
Vægt pr. sten3,7 kg
Vægt pr. m2180 kg.
Antal pr. m249 stk

 

SF sten 10 cm vægt

Bredde x længde10,5 x 19 cm
Tykkelse10 cm
Vægt pr. sten4,7 kg.
Vægt pr. m2230 kg.
Antal pr. m249 stk

 

Brugte SF-sten

Det er også muligt at købe eller erhverve sig brugte SF-sten, da stenen i mange tilfælde holder længere, end de fleste ønsker at have dem. Stenen vil dog i løbet af sin levetid få et mere rustikt udseende, der vil passe ind i nogle indkørsler, mens det vil få andre til at se rodede ud.

Hvis du ønsker at erhverve dig brugte SF fliser, så kan vi anbefale dig salgsgruppen “Køb / Salg og Bytte af Byggematerialer & Værktøj” ligesom man også kan være heldig i andre af de mange køb- og salgsgrupper på Facebook. 

Den Blå Avis kan også bruges, hvor du med fordel kan sætte en AnnonceAgent op, så du hverdag får tilsendt de nyeste annoncer.

SF-sten tykkelse

SF sten findes i tykkelser mellem 6 og 10 cm. Det er vigtigt at vælge den rigtige tykkelse, når man skal vælge sine sten; hvis man vælger for tynde sten, så risikerer man, at de vil knække og forrykke sig, mens man kan se frem til en unødig stor udgift, hvis man vælger for tyk en sten.

Hver tykkelse er således forbundet med fordele og ulemper, og mens vi generelt anbefaler at man vælger den rette sten til formålet, så kan der også være en pointe i, at vælge den samme tykkelse, som tilstødende områder, da det giver et nemmere læggearbejde.

SF-sten 6 cm

En tykkelse på 6 cm, vil typisk være optimalt til gangstier og mindre trafikkerede områder, da de her ikke er udsat for så stort et pres og dermed er risikoen for knækkede sten minimal. 

SF sten 8 cm

8 cm vil ofte være den optimale tykkelse til en indkørsel, hvor der jævnligt skal køre biler. Stenen er således unødig tyk til gangstier og mindre befærdede områder, og vil være unødig dyr.

SF-sten 10 cm

10 cm er de tykkeste SF sten, der bruges på steder som er særligt udsatte for tung trafik. Dette kan eksempelvis være på indkørsler, hvor der skal være mulighed for at lastbiler skal kun køre uden at belægningen skrider eller fliserne knækker.

 

SF-sten maskinlægning

På grund af sin form låser SF-sten sammen, hvilket gør dem oplagte til maskinlægning. Dette vil man ofte gøres, når større områder som eksempelvis parkeringspladser skal belægges. Ofte vil man få professionelle til at gøre arbejdet, da det kræver en fliselægger, som skal anvendes sammen med en gravmaskine eller en læssemaskine.

Det er muligt at leje en fliselægger hos Delpin, der udlejer forskellige maskiner.

Hvor mange SF-sten går der på en m2?

En standard SF-sten måler cirka 10,5 x 19 cm og en har tykkelse på enten 6 cm, 8 cm eller 10 cm, hvilket gør du skal bruge 49 sten pr. m2.

De større SF sidesten som måler 21,1 cm eller 30,2 cm sælges ikke ift. m2 pris, men i forbrug per “lbm”. Lbm står for løbende meter, og beregnes ud fra kantlængden på det belagte område.

Hvis du har SF-sidesten på 21,1 cm skal du bruge 5 stk. pr. lbm, og hvis du har SF-sidesten på 30,2 cm skal du bruge 3,3 stk pr. lbm. På et område med dimensionerne 11x20m, vil du skulle bruge 62 lbm, svarende til ca. 295 korte sidesten.

Alternativer til SF-sten

Der findes en lang række alternativer til SF-sten. Udover de gængse belægningssten, findes der også andre sten som egner sig til maskinlægning.

Butterfly-sten eller I-stenbutterflystenen kaldes også for i-sten

Butterfly-stenen har form som et I, hvilket gør at de låser sammen og derfor ikke skrider ud. På grund af sin form, kaldes den også for I-sten. Stenen er oplagt til områder med tung kørsel, som eksempelvis industriparkeringspladser.

Lock-fliser

lock fliser er klassiske kvadratiske fliser med låsemekanismeLockfliserne ligner klassiske kvadratiske fliser, men har en låseeffekt, der gør den oplagt til steder med tung kørsel som eksempelvis parkeringspladser. Denne flise er oplagt, hvis man ønsker en meget neutral, men holdbar sten der skal kunne lægges med maskine.

I samarbejde med