Herregårdssten – Hvad du bør vide om priser, kvalitet og vægt

Herregårdssten henviser typisk til belægningssten med målene 21 x 14 cm.
Stenene kan bruges til eksempelvis terrasser, indkørsler og havestier.

Tykkelsen vil variere alt efter brug, men vil ligge et sted mellem 4 og 7 cm.
Mange forhandlere har forskellige navne for herregårdssten.

Nogle kalder stenen for Holmegaardssten, slotssten eller noget helt tredje. Se billedet hvis du vil være helt sikker på hvordan herregårdssten ser ud.
Herregårdssten fås i et stort udvalg af forskellige farver, og farvemix, og kan lægges i forskellige mønstre variende efter formål, såvel som stil. Stenen er ideel til at skabe unikke terrasser og indkørsler, da de mange farver giver mulighed for at kreerere mønstre, som kun din fantasi sætter grænser for!
Nogle af de mest populære mønstre og farver er gråmix, rødmix og sorte herregårdssten.

Sammenlign priser på Herregårdssten

Herregårdssten Prissammenligner

Sammenlign priser på herregårdssten her. Se priser, mål, vægt og farver. Herregårdssten er også kendt som slotsbrosten og holmegårdssten

Vær opmærksom på at der kan forekomme prisændringer hos forhandlere, grundet rabatter og lignende. Vi arbejder hele tiden på at have pris pr. m2 opdateret. Gaardsten.dk kan ikke stilles til ansvar for priser.

Herregårdssten farver og farvemix

Herunder er et skema, hvor du kan se de mest populære farver og farvemix. Der er nogle forhandlere der kan tilbyde andre farvemuligheder – du kan altid forhøre dig hos forhandlere!

FarveBeskrivelse
GråEn grå herregårdssten er din klassiske sten, som får farven fra betonen.
GråmixGråmix er en variation af de klassiske grå sten, hvor der indgår mørkere og lysere nuancer.
RødRøde herregårdssten er også udbredte og får deres farve under produktionen.
RødmixRødmix er en betegnelse for en blanding af rød- og grålige nuancer.
SortSort er betegnelsen for den mørkeste type af stenene. Der vil ofte ikke være tale om en kulsort farve, men en meget mørkegrå nuance.
GulGule herregårdssten er meget lyse og kan bruges sammen med andre farver eller alene.

Hvilken tykkelse skal jeg vælge?

Et spørgsmål mange har, når de skal ud og investere i herregårdsten til terrassen er, hvor tykke de skal være. Ligesom med så mange andre spørgsmål af denne type er svaret, at de skal være tykke nok til det, som du skal bruge dem til.
Og hvordan ved man så det? Dansk Beton har udarbejde følgende skema som et vejledende minimum.

*Mål opgivet i millimeter. Se hele skemaet hos Dansk Beton.

De anbefaler, at man som minimum har fliser med en tykkelse på 5 centimeter til terrasse, og 6 cm til indkørsel. Det højere krav til sten til indkørslen skyldes, at stenene her kontinuerligt vil blive udsat for et stort tryk ovenfra, hvilke vil føre til kørselsspor og potentielt knækkede sten. Vi anbefaler her, at du følger Dansk Betons vejledning, om end du godt kan overveje en sten med en tykkelse på 4 cm, hvis du skal lægge dem et sted i haven med meget begrænset aktivitet, ligesom vi også anbefaler dig at overveje nogle endnu tykkere sten, hvis du ved, at dine fliser vil blive udsat for ekstra meget tryk. Dette kunne eksempelvis være på en parkeringsplads eller lignende.

I det følgende afsnit, vil du også se, hvordan tykkelsen af herregårdsstenene har stor indflydelse på vægten og dermed også på prisen for transport.

Hvor meget vejer herregårdssten?

Herregårdssten vil variere i vægt alt efter tykkelse. Som tidligere nævnt er størrelsen på en herregårdssten typisk 21 cm* 14 cm, og der skal bruges 34 sten til en kvadratmeter. Vi har herunder indsat et skema over vægten af en herregårdssten i tre forskellige tykkelser:

En kvadratmeter herregårdssten vil altså variere mellem 88 og 153 kg / m2. Hvis du eksempelvis skal lægge en terasse på 5 x 4 m, altså 20 m2, vil du skulle bruge mellem 1760 og 3060 kg. Hvor mange kvadratmeter, der kan være på en palle vil variere. Dog kan du dog regne med, at en palle vil have kapacitet til ca. 1500 kg.

Det vil altså sige, at i eksemplet, hvor en terasse på 20 m2 skal lægges vil det kræve et sted mellem en og to paller.

Herregårdssten vægt oversigt:

Mål [cm]Vægt [kg]Vægt pr. m2 [kg]
21 x 14 x 42,688
21 x 14 x 5,53,5119
21 x 14 x 74,5153

*Vægten er vejledende og vil variere fra producent til producent.

Fordele ved herregårdssten

Herregårdssten er en flise, der har flere fordele. Herunder vil vi fremhæve nogle af de mest centrale grunde til at herregårdssten er så populære i de danske haver:

  • Fleksibel: Med sin lille størrelse, er herregårdsstenen en sten, der kan bruges til at skabe terasser, stenkanter og stier i mange former og størrelser ofte uden at ret mange sten skal flækkes. Der er rig mulighed for at eksperimentere med forskellige læggemønstre.
  • Knækker sjældent: Selvom herregårdssten godt kan knække (særligt, hvis du bruger for tynde sten i indkørslen), så er det sjældnere, at de knækker end eksempelvis 0,5 x 0,5 m betonsten. Dette gør den idéel som en belægningssten til områder, hvor der vil være ‘tung’ trafik, som eksempelvis i indkørslen.
  • Farver kan blandes: Den lille størrelse på stenen, gør at man kan lave en lang række forskellige farvesammensætninger der kan være med til at give indkørslen en unik dynamik.

Ulemper ved herregårdssten

Selvom herregårdssten er meget populære, så er der også visse brugsscenarier, hvor det ikke er den optimale sten.

  • Tidskrævende at lægge: Størrelsen på fliserne er lille, og der skal som sagt bruges ca. 34 sten/m2. Dette gør at det er meget tidskrævende at skulle lægge alle stenene, og tilmed sørge for at underlaget er så stabilt, at stenene ikke forrykker sig i forhold til hinanden.
  • Mange furer: Den lille størrelse gør tilmed også, at der mange furer mellem stenene, hvor der kan vokse ukrudt. Dette kan naturligvis begrænses ved at bruge en ukrudtsdug under stenene, men det vil ikke være nok til at holde græsset fra at komme op imellem dem på sigt. Derfor er det vigtigt at vedligeholde sine herregårdssten, da de ellers hurtigt kan komme til at fremstå sjuskede.
  • Alger og lav: En generel ulempe ved at have fliser i forhold til eksempelvis granitskærver, er at fliserne i løbet af årene vil blive ‘angrebet’ af alger og lav. Dette kan selvfølgelig bekæmpes kemisk og med trykspuler, men du undgår ikke at dine sten med årene vil blive medtaget af den genstridige bevoksning.

Herregårdsstenens historie

Belægningssten har eksisteret i mange tusinde år. Romerne brugte belægningssten til at understøtte deres veje og byer. Igennem historien efterlignede man romerne, og belægningssten viste sig hårdføre, fleksible og nemme at vedligeholde. Belægningssten som vi kender det – herregårdssten, om man vil — dukkede op kort tid efter anden verdenskrig.
Her blev stenen brugt til genopbygningen af krigens følger. I løbet af 60’erne og 70’erne udbredte herregårdssten sig til anvendelse af indkørsler og terrasser – i dag er herregårdsstenen den mest solgte belægningssten i Danmark. Herregårdsstenen giver et rustikt udtryk og dens flotte udseende har været kilden til dens popularitet som belægningssten.
Igennem årene er stenens visuelle kvaliteter blevet bevaret imens materialerne brugt til at producere den er blevet forbedret. Det har ført til mange varianter af stenen – så selvom herregårdsstenen er en klassisk belægningssten, kan du give din nye terrasse, eller indkørsel, din egen personlige stil så det passer til dit hjem.

Hvordan lægger du stenene?

Det er hårdt arbejde at ligge fliser og belægningssten. Det er vigtigt du har gjort megen forarbejde og at du har stor tålmodighed.

  • Fastsæt højden: Placer afsætningspæle i hvert hjørne af området hvor din nye terrasse eller indkørsel skal placeres, og træk herefter snore. Afsætningspælene skal stå helt fast i jorden og snorerne du har trukket skal være stramt godt ud.
  • Sørg for at gruset er jævnt og glat.
  •  Læg ikke fliserne for tæt. Der skal ideelt være mellem 2mm og 5mm mellem belægningstenen.
  • Fyld herefter fugerne

Se videon fra Dansk Beton her – som viser lægningen og fugningen af sten.

Hvad er herregårdsblokke?

herregårdsblokke højbed

Herregårdsblokke er er en 14x21 cm herregårdssten som er 14 cm i tykkelsen. Disse blokke bruges til at bygge kantafgrænsninger, støttemure, trappetrin og meget andet. Herregårdsblokke er også kendt som cirkelsten, cirkelblokke og centersten. Ligesom herregårdssten er der et stort udvalg af farvekombinationer såsom sort, grå eller et farvemix som grå- eller rødmix.

Hvis du skal have en ny terrasse eller en ny indkørsel, så vil anvendelsen af herregårdsblokke som kantafgrænsning være et fornuftigt valg. Denne kantafgrænsning vil hjælpe på det æstetiske udtryk, og skåne jorden omkring terrassen. Samtidig vil det også sørge for at belægningsstenene ikke skrider fra hinanden. Dette er især gældende belægningssten på indkørslen, som bliver udsat for et større tryk når bilen holder på dem. Ved at benytte herregårdsblokke sikrer du en stabil overflade og et flot udtryk.

Skal du have lavet en ny udendørs trappe vil herregårdsblokke være ideelle at anvende. Ved at bruge det samme materiale som din terrasse kan du få et rustikt udtrykt, og dit eget ønskede farvemix. Dermed får du materialer som har den samme kvalitet, durabilitet og vedligeholdelse som herregårdsstenen er kendt for.

Du kan bruge herregårdsblokke til at lave et højbed. Her kan blokkene stables, og der kan cirkulære, såvel som mere rektangulære strukturer. Udgravningen til et højbed sker på samme måde som til en terrasse. Det vil sige, at hvis der på nuværende tidspunkt er jord, der hvor du ønsker at anlægge dit højbed, så skal jorden graves væk, og der skal lægges tre lag grus.

Billige herregårdssten – du kan få brugte sten!

Hvis man har mod på, at bruge lidt ekstra tid på at få fat i sine herregårdssten, så er det mange gange muligt at få fat i store mængder sten med meget lille eller begrænset betalings, hvis man selv er med til at hjælpe ejeren med at tage dem op.

I forhold til at finde folk som du kan hjælpe, så kan du bruge online portaler som eksempelvis GulOgGratis eller DBA. Der findes også Facebook-grupper, hvor folk slår opslag om hjælp op. Den nemmeste måde at finde disse annoncer på, er ved at søge på ‘herregårdssten’ i søgefeltet på forsiden. Så sørger Facebook selv for at søge i de relevante grupper, og er som regel også god til at finde opslag fra brugere i nærheden.

Når du køber eller hjælper dig til brugte herregårdssten, så er det en god idé at se på den tilstand de er i. Hvis der eksempelvis er mange knækkede og medtagede sten, så vil det sjældent være din tid værd, og du vil som minimum skulle beregne ekstra m2 af for at være sikker på, at du har nok til en hel terasse uden at skulle bruge de knækkede.

Husk at herregårdsstenenes tunge vægt gør, at du ikke kan fylde din trailer helt op uden at overskride den vægt, som traileren er godkendt til. Dette betyder, at du vil skulle køre turen en del gange, og det kan derfor være en fordel at finde en i nærområdet, som du kan hjælpe, da benzinregningen ellers hurtigt løber op.

Alternativer til herregårdssten

Hvis ikke det passer dig med herregårdssten, så findes der også en lang række alternativer, der hver især er forbundet med fordele, såvel som ulemper. Herunder vil vi kort opridse nogle af de mest populære alternativer, samt de fordele og ulemper der er forbundet med alternativerne hver især.
HUSK! Dette er ikke alternativer som ikke kan bruges sammen med herregårdssten. Det kan give dit hjem et rigtigt flot touch hvis du kombinerer herregårdssten med en af stenen herunder. Dermed kan du skabe dine egne mønstre og give dit hjem dit helt eget udtryk!

Sandsten

Sandsten er et rustikt og naturligt alternativ. Sandsten fås ligesom herregårdssten i forskellige farver og størrelser. Generelt er prisen for sandsten lidt højere, da de skal transporteres over lange afstande.

Prismesten

Prismesten er en belægningssten med et særligt mønster, der giver terassen et 3D-udseende. Stenen er oplagt, hvis du gerne vil have en unik og iøjnefaldende terasse. Den kan blandes med andre sten, hvis man finder det for overvældende med en hel indkørsel af prismesten.

SF sten

SF-sten er en klassisk belægningssten, der kan bruges til både indkørsler og terasse. Typisk vil man bruge SF-sten med en tykkelse på 6 cm, når man lægger indkørsler. SF-sten kan både fåes i grå og sort. Ligesom herregårdssten kan de tage relativt lang tid at lægge fordi størrelsen er relativt lille. Yderligere skal der bruges særlige start- og slutsten for at gøre terrassen eller indkørslen så stabil, som muligt. Du kan læse mere om SF sten priser og vægt her. 

Nybrosten

Nybrosten minder meget om herregårdssten, men har en rundet kant i toppen, hvilket giver dem en blødere finish. Dette kan give dem et lidt mere afdæmpet udtryk. Stenene kan lægges i mange forskellige mønstre, og er på alle måder et fuldt ud gyldigt alternativ.

Større betonfliser

Det er også muligt at vælge større betonfliser med et areal, der kan variere fra 15 x 15 cm, 30 x 30 cm og 60 x 60 cm. Dette giver mulighed for at sammensætte et unikt mønster. Det er vigtigt at huske på, at man skal vælge en tykkere betonflise (gerne 8 cm), hvis man skal bruge den i indkørslen, da man ellers risikerer at fliserne vil knække.

Chaussésten

Chaussesten er de klassiske brosten, der både kan bruges alene eller som en del af et mønster sammen med andre typer af belægningssten. Stenene vil typisk være af granit, men kan også fås i basalt. En af ulemperne ved denne sten er, at de er markant mindre end herregårdssten og derfor vil de tage endnu længere tid at lægge. Der skal bruges ca. 85-100 sten pr. m2, hvilket er godt tre gange flere, end man ville skulle bruge, hvis fliserne målte 21 x 14 cm. Du kan læse mere om chaussesten priser og vægt her.

I samarbejde med