Elsker du dyr, og kan du godt lide at være udenfor i naturen? Kan du godt lide at være der, der bestemmer, og har du en drøm om at blive selvstændig? Alle disse drømme kan forenes ved at uddanne sig til landmand. Det er et alsidigt job, der er udfordrende på mange planer, hvorfor mange forskellige kompetencer kræves. Nedenfor beskrives det, hvad der skal til for at blive landmand.

Basisuddannelse(r)

Når man uddanner sig til landmand, giver det en fundamental viden om jorddyrkning og husdyr. I Danmark findes mange gårde, hvor moderne teknologi har fordret nye maskiner, bygninger og anlæg til at hjælpe landmændene. På uddannelsen lærer man om det tekniske indretninger, hvordan disse vedligholdes og hvordan de styres. Derudover er planlægning, koordinering, regnskab og økonomi helt essentielle at kunne som landmand.

Man kan afslutte sin uddannelse som landbrugsassistent (første trin) eller som landmand med speciale i planter eller husdyr (andet trin). Ydermere kan man afslutte med speciale som jordbrugsmaskinfører (andet trin), produktionsleder (tredje trin) eller agraøkonom (fjerde trin).

– Når man er landbrugsassistent, lærer man at udføre og planlægge de mest gængse opgaver indenfor landbrug.

– Når man er landmand med speciale i husdyr, lærer man at vurdere dyrebesætninger, at planlægge avl, vurdere foderkvaliteter, transport af dyr samt om dyrevelfærd.

– Når man er landmand med speciale i planter, lærer man at lave planer for såning, gødning og sprøjtning af planter. Desuden lærer man at arbejde med vedligeholdelse af de landbrugsmaskiner, der bruges til landbrugsdrift. Ydermere lærer man om pasning af vildt og naturpleje.

– Når man er jordbrugsmaskinfører, lærer man om de forskellige landbrugsmaskiner og deres funktioner og vedligeholdelse af dem. Man lærer at bruge værkstedsmaskiner og værktøjet, der skal bruges i forbindelse med reperationer og vedligeholdelse.

– Når man er produktionsleder, lærer man at kombinere den tilegnede landbrugsfaglige viden med fag om strategisk, økonomisk og personalpolitisk ledelse indenfor landbrug.

– Når man er agrarøkonom lærer man at rådgive som en konsulent indefor erhvervet landbrug. Der er et fokus på langtidssigtede planlægnings- og salgsstrategier sammen med en udvikling af personlige evner indenfor ledelse.

Du er også altid en god idé at sikre din finansielle situation og det kan du eksempelvis gøre med et lån fra Basisbank, som er en af de større udbydere i Danmark.

Efteruddannelse

Når man er færdig med landbrugsuddannelsen (trin to eller specialer), kan man videreuddanne sig. Det er muligt at søge ind på disse erhvervsakademiuddannelser:

– Produktionsteknolog

– Jordbrugsteknolog

Det er også muligt at søge ind på disse professionsbacheloruddannelser:

– Skov- og landskabsingeniør

– Have- og parkingeniør

Disse har dog specielle adgangskrav.

Vil du gerne vide mere om det at blive landmand?

Læs mere her: www.online-lån.dk