Chaussesten – en holdbar sten med et rustikt look

Chaussesten dækker over sten som ligner, men er mindre, end klassiske brosten. Disse belægningssten kan anvendes alene eller som en del af et mønster sammen med andre typer af belægningssten.

Chaussesten er typisk rektangulære, tilhuggede natursten, som måler 8-12 cm (nominelt 10 cm) på alle ledder og vejer 2-2,5 kg. og vejer i omegnen af 12 kg. Som regel består chaussesten af granit, men chaussesten, kan også bestå af materialer som basalt og gnejs.

Chaussesten er ufatteligt holdbare og kan med fordel bruges i områder med tung belastning. Derudover er de hårdføre sten særdeles anvendelige hvis du skal skabe et dekorativt udtryk i dit hjem.

Stenen kan samtidig sagtens kombineres med andre belægningssten. Dermed kan du skabe forskellige mønstre på din terrasse, eller indkørsel, hvor du kan kombinere de små flotte chaussesten med kvadratiske herregårdssten, eller lignende.

Dette kan skabe et unikt dekorativt look, og vil gøre terrassen, eller indkørslen nem at vedligeholde.

Chaussesten vægt

Nogle forhandlere tilbyder chaussesten i målene 9x9x9 cm eller 11x11x11 cm. Dermed vejer chaussesten mellem 2-3 kg afhængig af stenenes mål. Som hovedregel er normalmål for chaussesten 10x10x10 cm som kan ses herunder. Stenene vejer 2,5 kg. Stykket og det kræver mellem 85-95 sten pr kvadratmeter. Det vil sige at der skal bruges et ton chaussesten til at dække et areal på 4,5 – 5 m2.

MålVægtAntal sten pr. m2
10cm x 10cm x 10cmCa. 2,5 kg pr. sten85-95 sten

 

Hvordan anvendes Chaussesten?

Chaussesten anvendes med det samme formål som klassiske brosten. Der skal bruges ca. 85-100 sten pr. m2, hvilket er godt tre gange flere, end man ville skulle bruge, hvis fliserne målte 21 x 14 cm.

Chausséstensbelægning giver en smuk og solid belægning, men det kræver en del rutine at udføre arbejdet helt korrekt. Der er mulighed for at udforske forskellige dekorative mønstre, og dermed skabe et unikt udtryk. En af de mest populære anvendelser af belægningssten er som buer. Stenene sættes efter cirkelbuer, der skærer hinanden i en vinkel på 90 grader.

Chaussésten er populære som belægningssten og kan sættes på mange forskellige måder udover buer f.eks. i lige linjer, i påfuglemønster, i kombination med andre sten m.m. Udover mønstre har chaussesten mange anvendelsesmuligheder, såsom vandrender, kanter, trapper samt torve som nævnt ovenfor.

Fordele ved chaussesten

Herunder vil vi præsentere fordele, der hyppigt fremhæves i forbindelse med chaussesten. Stenene har et rustikt look, et flot og elegant udtryk. Herudover er de særligt holdbare, og kan derfor med fordel bruges på områder med stor belastning.

Natursten med et rustikt look

Chaussestenen er en natursten, som regel af granit. Natursten har normalt en mere naturligt rustik overflade end almindelige betonsten. Stenene har også en naturlig farve, og de fleste natursten bliver kun smukkere med tiden. Dette er også gældende for chaussestenen.

Skaber dekorative udendørsarealer

Chaussesten kan give et flot udtryk på dine udendørsarealer. Stenen er både meget robust og har et stort dekorativt potentiale. Det dekorative aspekt ved belægningssten er kommet meget i fokus, når der skal vælges sten til indkørsel, frontparti eller den nye terrasse. Stenen kan med fordel anvendes til at skabe et dekorativt udendørsareal i tråd med det omkringliggende miljø.

Holder til tung belastning

De små chaussesten er derudover yderst stærke og holdbare. Derfor kan de med fordel anvendes på områder som er udsat for tung belastning. Så hvis du overvejer at lægge nye belægningssten i indkørslen, så vil chaussesten være et fremragende valg – både holdbarhedsmæssigt og udtryksmæssigt.

Ulemper ved chaussesten

Der er også ulemper forbundet med at bruge chaussesten som belægningssten. Herunder vil vi fremhæve nogle af de gængse argumenter, du kan tage med, når du skal opveje, hvilken sten du vil bruge som belægningssten.

En mindre størrelse skaber dyrere anlægsomkostninger

Denne sten er markant mindre end andre sten, som for eksempel brostenen eller herregårdsstenen, og derfor vil de tage længere tid at sætte. I afsnittet herunder kan du læse mere om, hvordan du sætter stenen. Yderligere er den rustikke overflade med til at gøre stenen svær at lægge på store områder, som eksempelvis parkeringspladser.

Hårde sten skaber mere lyd

En anden ulempe ved denne belægning er dens hårdhed, der gør at vibrationer og støj fra trafikken breder sig nemt, og det kan være generende i de omkringliggende beboelser. Derfor er det en belægning, man bør anvende med omtanke, da lydniveauet i området forhøjes. Dette er særligt vigtigt på steder, hvor trafikken når en hastighed over 20 km/t.

Hvordan sættes stenen?

Når du sætter chaussesten, skal stenene sættes forbandt på et tyndt lag af afretningsgrus. Fundamentet for chaussésten skal være solidt, for stenens styrke kan komme til sin ret. Det plejer at bestå 15 cm beton i en blanding af 1:4:7 eller 10-25 cm komprimeret grus eller tørbeton (alt efter trafikmængden og vægten).

Du skal ikke tilhugge sten for at opnå forbandt. (springere) Forbandtet opnås ved længdesortering af stenene under sætningen.

Afretningsgruset afrettes således, at stenene står i 2 – 4 cm overhøjde alt efter komprimeringsevne så stenene efter komprimering står i 5 – 10 mm højde over brønde, kantsten osv.

Stenene kan også sættes i 5 – 10 cm tørbeton. Når arealet er fundet, og chaussestenen er sat så skal belægningen vandes. Dette gør at tørbetonen gennemblødes, hvorefter belægningen skal stå og have ro indtil tørbetonen er blevet hærdet, hvilket resulterer i en holdbar belægning.

Du kan læse mere om at sætte stenen i denne guide fra Falkegranit, hvor de også præsentere seks forskellige mønstre, som stenen kan sættes i.

Chaussehammerchaussehammer til at sætte stenene

Når du skal sætte stenen skal du bruge en chaussehammer uanset underlaget – en hammer som er speciallavet til sætningen af netop chaussesten (se billedet til højre herfor).

Hammere kan typisk købes i dit lokale byggemarked. Den har samme form som en stor murhammer, dvs. at den har “ske” på bagpå, således den kan bruges til at grave stenene ned på plads i højden.

“Skeen” er ca. 10 cm lang og 7 cm bred. Hammerens ske bag på hovedet skal benyttes til at lave et rum, eller hul, i gruset eller tørbetonen. Herefter skal stenen lægges og slås på plads med hammeren. Når du banker stenen i underlægningen, skal dette gøres med let hånd.

På grus skal gruset, der graves op, inden stenen sættes, gemmes og fordeles over stenene når de er sat. Så skabes der ekstra støtte til belægningen. Efter sætningen skal belægningen komprimeres med enten en pladevibrator, og hvis denne ikke kan anvendes; med brolæggerjomfru.

Et sikkert underlag for tung trafik i 100 år – chaussestenens historie

Chausséstens blev først brugt som belægningssten i begyndelsen af dette århundrede. Stenen blev anvendt på en landevejsstrækning mellem København og Roskilde.

Siden dengang er chaussestenen blevet brugt hyppigt, og stenen blev en almindelig belægning på travle gader overalt i Danmark. Chaussestenen har en holdbarhed på over 25 år, selv på de mest trafikerede strækninger.

Efterhånden som asfaltteknologien udviklede sig og hastigheden på vejene steg, begyndte vi at foretrække det som underlag til jævne kørebaner. Derfor anvendes stenen hovedsageligt til torve, parkeringspladser, overkørsel og private indkørsler i dag.

Hvad er forskellen på chaussesten og brosten?

Chaussesten og brosten ligner hinanden rigtigt meget. Forskellen på de to typer sten er størrelsen. Klassiske brosten er noget større end chaussesten.

Når du skal arbejde med chaussésten, er det især sorteringsarbejdet, der har den afgørende betydning for hvor pæn stenbelægningen bliver.

Sorteringen af chaussesten foregår efter samme principper som for brosten, hvor det typisk er størrelsen i bredden, der er det centrale.

Kilder:

https://www.bolius.dk/terrasser-af-sten-og-betonfliser-19204/

https://www.skivesg.dk/

https://falkegranit.dk/laeggevejledning-af-chausssten-628/

https://materialeplatform.emu.dk/materialer/

I samarbejde med